Cosmetique Totale

Laserbehandelingen

Cosmetique Totale

Couperose

Beenvaatjes behandelen


Beenvaatjes, hoe kom ik er vanaf?

De warme dagen komen er weer aan, zo ook de blote benen! Helaas verheugt niet iedereen zich op het blote benen seizoen. Blote benen betekent voor veel mensen ook de beenvaatjes weer tonen aan de buitenwereld, en niet iedereen heeft hier zin in. Maar wat zijn beenvaatjes precies? En zijn beenvaatjes makkelijk weg te krijgen met een behandeling? Op deze vragen geven wij graag antwoord in deze blog.

 

Beenvaatjes behandelen

Wat zijn beenvaatjes?

Oppervlakkige beenvaatjes, ook wel berkentakjes/besenreiser genoemd, ontstaan doordat de vaatwand in de been verslapt. De oppervlakkige beenvaatjes komen vaak op de onderbenen en aan de binnenzijde van de enkels voor. De vaatjes zijn vaak rood, blauw of paars van kleur en bevinden zich in groepjes. Door de kleur en omdat ze zich in groepjes bevinden worden deze vaatjes vaak aangezien voor een blauwe plek. Beenvaatjes kunnen medisch gezien geen klachten geven, maar cosmetisch gezien worden ze vaak als storend bevonden.

Hoe ontstaan beenvaatjes?

Beenvaatjes ontstaan door het verslappen van de vaatwanden. Het verslappen van de vaatwanden kan meerdere oorzaken hebben, zoals:

  • Erfelijkheid
  • Hormoonschommeling
  • Zwangerschap
  • Staand beroep

Ze ontstaan meestal spontaan. Velen denken dat de vaatjes gesprongen zijn, maar dit is niet zo. Door het ouder worden verwijden de bloedvaatjes zich, ze verzwakken met de jaren en gaan steeds verder uit elkaar staan. Hierdoor vallen de adertjes opeens op.

 

beenvaatjes behandelen resultaat

Hoe zien beenvaatjes eruit?

Oppervlakkig beenvaatjes zijn vaak rood, paars of blauwachtig van kleur en zijn meestal 1 á 3 millimeter dik. De vaatjes liggen heel erg ondiep in de huid en zorgen hierdoor voor een vlekkerig, oneffen en ontsierend gezicht. De beenvaatjes gaan over het algemeen niet vanzelf weg, ze worden vaak alleen maar erger naarmate je ouder wordt.

 

Wat is het verschil tussen beenvaatjes en spataderen?

Soms worden beenvaatjes spataderen genoemd, maar spataderen zijn wel degelijk anders dan beenvaatjes. Spataderen ontstaan uit twee grote beenvaten: de Vena Sephena Magna (VSM) en de Vena Saphena Parva (VSP). Omdat spataderen uit grote beenvaten ontstaan die zich verwijden lijken spataderen meer op dikke kabels die over de benen heen lopen. Daarnaast kunnen spataderen in tegenstelling tot beenvaatjes wel lichamelijke klachten geven zoals:

  • Zwaar en vermoeid gevoel in de benen
  • Rusteloze benen (''restless legs'')
  • Gevoel van mieren over de benen
  • Vochtophoping rond de enkels (veneus oedeem)

beenvaten behandeling

Hoe kan je beenvaatjes behandelen?

Beenvaatjes zijn voor ons, als huidtherapeut, heel makkelijk te behandelen. Door onze FDA gekeurde lasers kunnen wij alle rode, blauwe en paars gekleurde adertjes makkelijk verwijderen. Door de warmte van de laser springt de ader uiteen. Hierdoor kunnen de vaatjes door je lichaam zelf als het ware opgeruimd worden. Het ligt aan de adertjes hoeveel behandelingen er nodig zijn, maar meestal hebben we met een paar behandelingen al zichtbaar resultaat. Helaas kunnen de vaatjes altijd terug komen, dit heeft te maken met dat het vaak erfelijk is. Wanneer ze terugkomen kan je ze daarna ook weer laten behandelen. Benieuwd wat wij nog meer met laser kunnen behandelen? Bekijk al onze video's op ons Youtube channel!

Wil jij je deze zomer niet druk hoeven maken om je beenvaatjes? Maak een afspraak voor een gratis consult met een van onze huidtherapeuten via dit contact formulier. Met meer dan 200 locaties is er altijd wel een locatie bij jou in de buurt!

Terug naar overzicht