Wordt jouw acne veroorzaakt door make-up?

Vaak denken we dat acne alleen voorkomt in het gezicht in de puberteit. Maar er zijn veel meer vormen en oorzaken van acne dan enkel hormonale acne in het gezicht. Zo kan jouw acne veroorzaakt of verergerd worden door jouw make-up routine. 

Natuurlijk kun je make-up dragen, maar de cosmetische producten die jij kiest maken het verschil! Sommige make-up producten kunnen acne veroorzaken. Wanneer dit gebeurt, ontwikkel je “acne-cosmetica”. Zelfs vrouwen die anders geen acne zouden hebben, kunnen acne-cosmetica ontwikkelen door de verkeerde make-up producten te gebruiken. Als je sowieso al aanleg hebt voor acne, dan kan de verkeerd gekozen make up jouw klachten verergeren. 

Als je acne-cosmetica hebt, heb je waarschijnlijk veel kleine bultjes op je gezicht. Deze bultjes verschijnen meestal op de wangen, kin of voorhoofd. Veel vrouwen ontwikkelen whiteheads die iets boven hun huid uitsteken. Ook kun je enkele puistjes zien.  

Acne Make Up

Als je last hebt van acne moet je deze make-up vermijden!  

  • Oliën 
    Heb je last van puistjes rondom je lippen? Dan is het goed om je af te vragen wat jouw voedende lippenbalsem precies voedt. Hoogstwaarschijnlijk is deze namelijk op basis van oliën en voedt het niets behalve de bacteriën op je huid. Oliehoudende make-up kan je poriën verstoppen waardoor je sneller pukkels ontwikkelt. Oliën die vaak gebruikt worden in make-up zijn amandelolie, avocado olie en kokosolie. Als je een van deze oliën tegenkomt in de ingrediëntenlijst van een product, dan is het heel verstandig om deze meteen richting de prullenbak te verplaatsen! 

  • Natriumchloride
    Een lastig woord voor; simpelweg zout. Zout wordt vaak als verdikkingsmiddel toegevoegd aan cosmetische producten zoals foundation. Zout droogt de huid uit en stimuleert de talgklieren om meer talg te produceren. Het resultaat? Je raadt het al, acne. 

  • Parfum
    Je kunt herkennen dat er parfum in jouw verzorgingsproduct zit, niet alleen door eraan te ruiken maar ook door in de ingrediëntenlijst te zoeken naar benzaldehyde. Dit aromatische ingrediënt wordt vaak gebruikt door make-up merken met als gevolg verstopte poriën en huidirritaties. 

  • Petrochemische stoffen 
    Deze klassieke boosdoeners worden vaker toegevoegd aan cosmetische producten om deze langer houdbaar te maken. Dit is niet het enige wat ze doen, ze zorgen er namelijk ook voor dat je poriën verstopt raken. Zo zorgen petrochemische stoffen ervoor dat je niet alleen extra lang van je foundation kunt genieten, maar ook van je puisten! Hoe weet je of jouw make-up producten petrochemische stoffen bevatten? Je kunt zoeken naar termen als: paraffine, minerale oliën en vaseline.  

  • Lanolin
    Veganisten opgelet! Niet alleen is het heel verstandig om heel ver weg te blijven van lanolin als je aanleg hebt voor puistjes. Lanolin is een ander woord voor olie van schapenhuid, des te meer reden om dit ingrediënt af te schrijven! Net zoals de plantaardige oliën, verstopt ook deze olie je poriën en is het dus een echte no-go voor een acne gevoelige huid. Andere benamingen voor lanolin die vaak gebruikt worden door cosmetische producenten zijn: geacetyleerde lanoline-alcohol, geëthoxyleerde lanoline, PEG 16 lanoline en solulan 16.

Wat is wel een goede make-up routine bij een acnegevoelige huid? 
Reiniging 

De werkstoffen in jouw favoriete crèmes en serums kunnen helaas niet door het “vuile laagje” op jouw huid doordringen. De gouden tip om acne uitbraken te voorkomen, of bestaande uitbraken te kalmeren is om tweemaal daags jouw huid te reinigen. Zonder een goede reiniging is er geen goede verzorging of huidverbetering mogelijk en krijg je een onzuivere huid met verstoppingen. Wij raden aan om jouw huid te reinigen met de Dermaceutic Foamer 15 of de Foamer 5 als je een gevoelige huid hebt. 

Acne Reiniging

Primer 

Een primer creëert een barrière tussen je huid en de producten die je aanbrengt. Let wel op, primers worden vaak verreikt met siliconen om een egale finish te geven. Siliconen kunnen je poriën verstoppen en je huid uitdrogen. Niet echt de look waar je voor gaat....

Wanneer je aanleg hebt voor puistjes en onzuiverheden, is het beter om een primer of crème met hyaluronzuur toe te voegen aan je make-up routine. Hyaluronzuur geeft namelijk een net zo glad effect terwijl het ook nog eens je huid voedt en hydrateert. Met behulp van de juiste primer voorkom je dat de foundation in je poriën gaat zitten. Als je geen primer wilt gebruiken dan is het belangrijk om je huid in ieder geval goed te hydrateren zo bescherm je alsnog je huid. 

Wij vinden de Brightening Primer van Colorescience erg fijn. Niet alleen creëren de primers  van Colorescience een hele goede en egale basis voor je make-up, het geeft je ook nog een SPF20 bescherming tegen schadelijke uv-stralingen. 

Colorescience Cosmetique Totale

Schone kwasten en beautyblenders 

Het is heel belangrijk om je make-up niet met je vingers aan te brengen aangezien er veel bacteriën op jouw handen zitten die in je poriën gaan zitten en daar ontstekingen veroorzaken. Breng je make-up aan met een kwast of beautyblender. Zorg wel dat je de kwasten en sponsjes goed schoonmaakt, anders druk je bacteriën en oliën weer je poriën in. 
Om je kwasten schoon te maken, kun je een speciaal product kopen of je gezichtsreiniger gebruiken.

  1. Maak je kwasten nat met lauwwarm water
  2. Neem een pompje kwast-/gezichtsreiniger op je handpalm en maak zachte, ronddraaiende bewegingen op je handpalm
  3. Spoel de kwasten uit totdat het water helder is
  4. Knijp het water uit de kwasten, daarna dep je de kwasten goed droog in een handdoek of tissue
  5. Laat de kwasten natuurlijk drogen, bijvoorbeeld op de rand van de tafel.

    Let op! Leg de kwasten niet op de verwarming, want dan kunnen de achtergebleven bacteriën alsnog vermenigvuldigen.  

Acne Informatie

Hypoallergene make-up op waterbasis 

Het allerbeste is om je huid te reinigen, te hydrateren en verder geen make-up te dragen. Natuurlijk weten we dat de gevolgen van acne niet alleen pijnlijk kunnen zijn, ze kunnen ook aanzienlijke impact hebben op je zelfbeeld, zelfvertrouwen en stemming. We raden daarom aan om hypoallergene make-up op waterbasis te gebruiken, zo geef je oliën geen kans om je poriën te verstoppen. 

Hypoallergeen, betekent dat bepaalde ingrediënten zijn weggelaten of juist toegevoegd om minder snel allergische reacties te veroorzaken. In hypoallergene producten worden vaak de geuren en kleuren weggelaten, in sommige gevallen worden kalmerende stoffen zoals bijvoorbeeld kamille toegevoegd. We raden aan dit soort producten te gebruiken omdat een acne huid gevoelig is en makkelijk geïrriteerd raakt. Het gebruik van hypoallergene make-up is geen wondermiddel, het verkleint de kans op ontstekingen maar iedere huid is anders en kan dus verschillend reageren. 

Denk bijvoorbeeld aan foundation en poeders van Colorescience, deze zijn niet alleen vrij van oliën en parabenen maar geven jouw huid ook nog een bescherming tegen schadelijke uv-stralingen! Ook de producten van Lycogel zijn heel goed voor een acne gevoelige huid. 

Acneverzorging (1)

Een laatste tip, afblijven! 

Wanneer jij jouw puisten uitknijpt, kunnen bacteriën en pus van de geïnfecteerde porie naar de omliggende poriën in het gebied worden verspreid. Hierdoor kan een ontsteking verspreiden en kunnen acne littekens ontstaan. Het uitknijpen van puistjes kan het natuurlijke genezingsproces van jouw lichaam vertragen waardoor de genezing van het ontstoken plekje langer duurt. Hoe lastig het ook is, blijf ervan af! 

Puistje Uitknijpen

#insta-perfect 

Even terug naar de meiden die altijd een super egale huid hebben op foto's. Hoe kan het dat zij er altijd perfect uitzien? Aller eerst, Instagram filters doen wonderen, dus laat je niet misleiden. Niemand is perfect! Daarnaast reinigen deze godinnen hoogstwaarschijnlijk tweemaal daags hun gezicht, dragen ze een primer, gebruiken ze producten op waterbasis en gebruiken ze schone kwasten en sponsjes om make-up aan te brengen. Áls ze dan een keer een puistje hebben, dan laten ze deze waarschijnlijk lekker met rust…. 

Acne Make Up
Acne Rotterdam

Gratis & Vrijblijvend consult
Zeg huidproblemen vaarwel en hallo tegen de beste versie van jezelf!

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis en vrijblijvend consult aan t.w.v. € 45,-. Onze huidtherapeut analyseert tijdens de afspraak je huid en stelt een behandeladvies op. Je krijgt daarmee inzicht in welke behandeling het meest geschikt is voor jouw huid, het aantal benodigde behandelingen en bijbehorende prijzen. Ook kijken we altijd of je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding. Wij zijn namelijk aangesloten bij alle erkende zorgverzekeraars.

Boek jouw gratis consult
CT Community (1)

Join CT Community!

Sluit je aan bij 50.000+ leden en krijg elke week fijne skincare tips, exclusieve kortingen en acties & een blik achter de schermen van de huidtherapeuten van Cosmetique Totale in jouw inbox.

WORD NU LID!

(P.S. We gaan natuurlijk vertrouwelijk met je gegevens om, want wij vinden spam ook stom.)

BOEK NU GRATIS CONSULT