Cosmetique Totale

Laserbehandelingen

Cosmetique Totale

Pigmentvlekken verwijderen: veilig en effectief

Pigmentvlekjes, ouderdomsvlekken of een zwangerschapsmasker (melasma) kan een heel oneffen beeld geven. Wil jij graag een egale huid? Dat is mogelijk! Een pigmentbehandeling bij één van onze specialisten wordt veelal door de zorgverzekeraar vergoed.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid die op elke plek van het lichaam voor kunnen komen. Pigment is een stof (melanine) die wordt aangemaakt door pigmentcellen in de diepste laag van de opperhuid. Door de zon nemen de werkzame pigmentcellen toe en hierdoor neemt ook de aanmaak van pigment toe. Bijna iedereen maakt pigment aan. Soms is de pigmentverdeling onregelmatig, dit kan zorgen voor het ontstaan van rode, bruine, gele of zwarte verkleuring in de huid. Pigment beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-straling. Veel mensen hebben last van pigmentvlekken en vinden dit cosmetisch storend wat erg begrijpelijk is. 

Wat is melasma?

Melasma is een pigmentstoornis waarbij donkerbruine vlekken in het gezicht ontstaan. In de volksmond wordt melasma ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Dit heeft deze naam gekregen omdat deze pigmentstoornis meestal ontstaat tijdens een zwangerschap. Melasma komt hierdoor veelal bij vrouwen voor. 

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken worden veroorzaakt door overproductie van pigment in de huid. Dit wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Hyperpigmentatie kan bij iedereen voorkomen en op elke leeftijd ontstaan. Soms zijn pigmentvlekken al vanaf de geboorte aanwezig maar meestal ontstaan ze rondom de puberteit. De overproductie van pigment kan ontstaan door verschillende factoren, namelijk: 

  • Pigmentatie door blootstelling aan de zon

Blootstelling aan de zon is de nummer één oorzaak waardoor pigmentvlekken ontstaan. Zonlicht is namelijk de belangrijkste factor voor de aanmaak van pigment. Door overmatig blootgesteld te worden aan de zon kan de aanmaak van pigment verstoord worden, hierdoor ontstaat hyperpigmentatie.

  • Huidveroudering (Ouderdomsvlekken)

Ouderdomsvlekken vallen ook onder de categorie pigmentvlekken. De naam ouderdomsvlekken zegt het al, deze zijn vaak op latere leeftijd te zien. De oorzaak van ouderdomsvlekken is door overmatige blootstelling aan de zon. Ouderdomsvlekken komen vooral voor in het gezicht, decolleté, handruggen en armen. 

  • Hormonale schommeling

Hormonen kunnen ook een oorzaak zijn voor hyperpigmentatie, zoals melasma. Dit ontstaat vaak tijdens een zwangerschap of door het gebruik van de anticonceptiepil. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron kunnen de productie van melanine stimuleren. 

  • Ziekten

Pigmentvlekken kunnen ontstaan door ziekten of medische behandelingen. Zo kunnen bij sommige auto-immuunziekten (bijv. vitiligo), metabolische afwijkingen (bijv. hemochromatose) en vitamine-afwijkingen (bijv. vitamine C-tekort) voor pigmentvlekken sneller ontstaan. Ook kunnen behandelingen zoals chemotherapie of medicatie zoals antibiotica de aanmaak van pigment stimuleren.

  • Ontstekingsreactie

Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan na een ontstekingsreactie zoals acne of eczeem. Mensen met een getinte of donkere huid hebben een groter risico op verkleuring van de huid na een ontsteking.

Hoe kan ik mijn pigmentvlekken het beste behandelen?

Pigmentvlekken kunnen door middel van een laserbehandeling of een medische peeling behandeld worden. Met een medische peeling kan oppervlakkige pigmentatie makkelijk behandeld worden. Wij hebben verschillende medische peelings die geschikt zijn voor ieder huidtype. Ook met een getinte/donkere huid kun je een medische peeling ondergaan. De huidtherapeut zal een persoonlijk behandelplan opstellen. Wanneer het pigment dieper gelegen ligt in de huid raden wij aan om dit te behandelen met lasertherapie. Met lasertherapie kunnen pigmentvlekken, zonschade, melasma en ouderdomsvlekken behandeld worden. Ook bij een laserbehandeling tegen pigment zal de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan opstellen. 

Interesse? Plan een gratis consult! 

Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult met één van onze huidtherapeuten bij jou in de buurt. Tijdens deze afspraak worden je wensen besproken en zal de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan voor jou opstellen. Je hoort direct welke pigmentbehandeling het meest geschikt is en of dit wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar.


Disclaimer
Resultaten zijn afhankelijk van diverse persoonlijke factoren en verschillen per persoon waardoor garantie niet mogelijk is. Laat je daarom altijd goed informeren bij de specialist over de verschillende behandelmethodes en je verwachtingspatroon.