Cosmetique Totale

Laserbehandelingen

Cosmetique Totale

Help, ik heb zwarte bultjes op mijn gezicht. Wat is het?

zwarte bultjesBruine of zwarte huidbultjes op de gepigmenteerde huid worden “dermatosis papulosa nigra” genoemd. Deze donkere plekjes komen vooral voor op wangen en voorhoofd, maar kunnen ook gevonden worden in nek, hals, rug of borst.

Het zijn geen moedervlekken. De donkere vormseltjes zijn eerder te vergelijken met ouderdomswratjes en fibromen. De bultjes zijn 1-2 mm groot en kunnen zowel plat, bol als gesteeld zijn.

Hoe ontstaan deze zwarte bultjes en zijn ze te voorkomen?

Hoe deze zwarte plekjes ontstaan is niet helemaal bekend, maar ze zijn vermoedelijk deels erfelijk. De bultjes kunnen bij elke leeftijd voorkomen. Vanaf de puberteit kunnen de donkere plekjes in aantal en grootte toenemen. Je kunt dermatosis papulosa nigra niet voorkomen. De donkere bultjes worden meer bij vrouwen gezien, maar ook mannen hebben er last van.

Zijn deze zwarte bultjes gevaarlijk?

Dermatosis papulosa nigra zijn niet gevaarlijk en niet besmettelijk, hoewel zij soms kunnen jeuken of ontsteken. De bultjes worden daarnaast verwijderd vanwege cosmetische redenen of omdat zij in de weg zitten. Als een plekje daadwerkelijk gaat veranderen van vorm, gaat bloeden, verkleuren of je twijfelt, laat het plekje dan wel altijd even beoordelen bij de specialist.

Wat kun je aan dermatosis papulosa nigra doen?

Zwarte huidbultjes in gezicht, hals of op het lichaam kunnen gemakkelijk en snel verwijderd worden. Voorheen werden de plekjes wegsneden of rondom behandeld. Hoe meer weefsel er wordt verwijderd, hoe meer kans op littekenvorming en pigmentverschuivingen.

Met vernieuwde technieken is het mogelijk om heel veilig en precies alleen het bultje zelf aan te stippen. Coagulatie therapie gaat met behulp van “de zapper”. Dit apparaatje lijkt op een afstandsbediening en heeft een puntige elektrode waarmee de bultjes nauwkeurig worden aangestipt. De bultjes zullen binnen een paar dagen als kleine korstjes van de huid af vallen. De huid is weer glad en egaal.

Waar kan ik terecht voor een veilige en effectieve behandeling?Zapper coagulatie

Tip: laat uw zwarte of bruine huidbultjes altijd weghalen door een dermatoloog of een huidtherapeut gespecialiseerd in coagulatie therapie op de donkere huid.

Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.
De huidtherapeut beoordeelt na een grondige huidanalyse of uw huid in aanmerking komt voor deze therapie. Indien mogelijk kunt u direct behandeld worden!